Вестник - Newspaper

blog image
Статия
Sep, 2022

Защо кафето никога не е изчезвало....

След Бостънското Чаено Парти на везната са мокрите чаени листа и кафе чувалите. Тежестта се променя и фокусът е вече над кафе културата. Кафето - наричано до този момент „горчивото изобретение“, се превръща бързо в „гениалното изобретение“, променило ежедневието на хората. Защо нищо не се е пропукало 248 години по-късно?

ХАЙДЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ НА КАФЕ

не е просто социално събитие в нашият живот. То е загриженост, метафора, криеща целият свят на човек. Крие това, че трябва да се видим, защото ми липсваш, или защото нещо ме тревожи и искам да ти го споделя. Нека го наречем мекичкото на хляба.

От кога не сме се виждали? - Хайде да пием кафе или - Едно кафе на закуска? Цял ден няма да ме има

Японският бранд, който го е създал се нарича Hario. През 1921 те произвеждат единствено стъкло. Но стават известни с произвеждането на така наречения “дрипер V60” който е от порцелан. На пръв поглед изглежда като скъпа фуния направена от изискан дизайнер, но реалността ни шепне друга истина. А именно, че благодарение на спиралата отвътре, в която се поставя хартиен филтър, изтича превъзходно на вкус кафе.

КАФЕТО Е ВЪЗМОЖНОСТ

да видиш майка ти, брат ти и баба ти, която ще ти каже онази тайна на живота, която няма да чуеш никъде никога повече. Кафето е възможност да видиш онези колеги, с които прекара толкова вечери по терасите, където замръзвахте от студ, но никога не подминаваш като видиш на спирката на Македония.

КАФЕТО Е СЪБИТИЕ

Да се чакаме 6:30 на Лукойл на магистралата, да пием едно кафе преди път? Или кафето, което изпи след карантината, с новите си обувки, които нито веднъж не обу. Този конкретен момент създаде обвързаност в съзнанието ти с топлота, онази в теб и онази от порцелановата чашка. Кафе след като обядваме - истински повод да останат гостите, които вече се чудят дали не е време да си ходят, защото кой всъщност определя колко трябва да се остане като си в нечия къща? Кафето определя тази норма.

КАФЕТО Е ВДЪХНОВЕНИЕ

Вдъхновение за онзи ден от понеделник до петък, който всички избягват. Но знаят, че могат да омекотят удара на битовите задължения с чашка кафе. Вдъхновение на артисти, художници и музиканти, на госпожата по Човекът и общество и Крис от 4в клас. Защото Крис знае, че ако се справя достатъчно добре, той, а не някой друг, ще бъде изпратен до лавката за кафе. Той си повтаря:

- Едно кафе, две захарчета и бъркалка

и стиска в юмрук рестото. Други намират вдъхновение в отглеждане, печене и правилната сила на натиска на тампера. А трети четат указанията на кафемашината сякаш са нещо свято.

Въпрос за 1 чашка кафе:

Защо кафето никога не е изчезвало?

А: Отговорът не е добър маркетинг

B: Или икономика

C: Не е и бизнес

D: Отговорът е

Загрижеността в детайла. Загрижеността между хората. В това да се погрижа да не пиеш кафе сам. В това да те видя, под претекст, че са отворили ново кафене. Или битовизмът, който всички делим, когато кафето свърши при мен аз да не отлагам да купя, за да имаш за утре. За моменти като този, когато сме под карантина и никой от съседите ти не пие филтър кафе, но всички пропиват, защото само ти имаш кафе в запас и можеш да го споделиш с всички от блока. А когато ти носят термосче, твоя е отговорността да им го върнеш пълно. Загрижеността от:

Кога имаш време за кафе?

- Сега да е отговора, който да смила самотата в теб и да носи наситения аромат на туко-що изпечена любов Кафето никога не е изчезвало и никога няма да изчезне, защото загрижеността между хората няма да изчезне. Така, че когато те видя и ти кажа:

- Хайде да излезем на кафе.

Да знаеш, никога не е било просто за кафето.

E: info@barkacafe.bg

София, бул.Ал.Дондуков 58