История

Всичко започва в една бохемска вечер с въпроса Бар или Кафе? За пръв път Barka втасва в една бирария през август. Трудно е съзнанието ни да сканира къде точно попада кафето като продукт през 1999 година, когато е имало единствено сладкарници и баничарници. А в тях се е продавало робуста, от която се произвеждали най-дългите кафета в най-пластмасовите чаши. Замесва се прецизност в един туптящ организъм, който взима решения и събира опит. И до ден днешен плочата на неговата мотивация не се е сменила и ежедневно може да го видите с чаша късо еспресо или бира. А прочутите думи, които се носят още от 99-та заченати с шепа робуста в ръка звучат така:

„Майсторството не е да настроиш кафе машина, а да научиш някой друг да го прави с твоята страст“

В началото пространството е било Административна сграда на царските конюшни. Едва ли в нечие съзнание е туптяла мисълта, че тук някой ден ще се появят хора готови да потопят цялата си отдаденост в една култура алчна да дава. А това, което от самото начало вдъхновява е любовта към хората и страстта за отговор на въпроса:

Как кафето така умело ни обединява?

За да се отвори кофишоп трябва да има ясен отговор на следните въпроси:

Къде се поставят масите, така че слънчевите лъчи да напичат под ъгъл, в който и понеделник сутрин се усеща като събота? Как се създава концепция, в която екипа ти да повярва и продава под формата на емоция във всяка една чаша? В каква атмосфера забравяш за проблемите и се радваш на живота?

Отговорите на сложни въпроси се търсят рано сутрин с еспресо. Поне така ние открихме нашите. Кафето е било винаги катализатор на приказки. Катализира социалното у хората. Това са традиции, които пазим. То е храна. Винаги ще го оприличаваме с храна. Възможно най-деликатната. В него има 300 вида етерични масла, а е изкуство да ги уловиш. А това да сготвиш тази храна означава да я събереш в чаша без да повредиш нито една съставка. Отношението на хората към кафето трябва да е като да готвиш една гурме гозба, доста капризна при това. Организма на един кофишоп не е интериора, сградата или кафемашината, а чувството у хората, докато приготвят всяка кафе напитка.

Barka се опича през 2014 с името Coffee Gossips, потопена в идеята да си поговорим под влиянието на кофеина, творчеството и добрият дизайн. Всяко едно еспресо ни учи на нещо. А нас - че кафето не се прави насила, а напротив, то ни отвежда по-далеч, ако го приемем отвъд представата за ежедневен продукт.

Barka е омесена със стремеж да е винаги малко по-добро. Затова през 2021 се ребрандира под името Barka Coffee Statement. Кафето винаги ще бъде причина за разговори, но се изисква определено количество небрежност ако избереш да игнорираш проблемите свързани с изчезването му. Ние избираме да вървим по пътя на разрешаването им, като започнем с това да ги подчертаем и изведем наяве. Изявлението изисква факти и време за подготвянето им, а в този случай няма време за клюки. Вярваме в наследството и в идеята, че един ден ще седнем на масата и ще разчупим хляба на нашите избори и решения, а ако сме се справили у дома винаги ще мирише на прясно изпечено кафе.