Блог

blog image
Кафе технология
Sep 10, 2022

Какво е френска преса ?

За пръв път чух за френска преса, когато работех като бариста на улица Шишман. И не заради магическото очарование на улицата, но имаше нещо в тази кафе напитка, което я отличаваше със свой собствен характер и изящество.

V60 никога не е спирало да бъде. Но с развитието на кафе културата вниманието се приковава със замаха на ковач, и фокусът става това тъмно кафе, приготвено сякаш с пособия от кабинета по химия. Ако не искате да харчите много време и ресурси за техника за приготвяне на кафе – френската преса е правилен отговор. Не заема място на плота в кухнята, не се налага запасяването с филтри, нито професионални умения за приготвяне.

Съществуват малка, голяма, електрическа и метална френска преса.

Малката – е подходяща до максимум двама човека. Ако пиете ежедневно по една чаша кафе, ще бъде идеална да задоволи тази нужда.

Голямата – започва с вместимост 1 литър и може да достигне до над 2.5л Металната – тя се отличава със своята устойчивост и издръжливост във времето. Задържа топлината много по-дълго от стъклените преси.

Какво е необходимо за да приготви? Разлики в аксесоарите и съотношения на кафето. .

Електрическата – е един незатормозяващ начин, който не изисква особени усилия. Съдът затопля водата, подгрява кафето и поддържа напитката топла през цялото време.

Стъпка по стъпка за приготвяне:

Загряваме пресата с гореща вода. Предварителното загряване помага да не спада рязко температурата при досег със съда, което би могло да увреди крайния вкус на напитката. Също така, тази стъпка помага за задържане на температурата за по-дълго време.

1. Загряваме водата на 90° (до 92°) и намокряме филтъра, за да го почистим и избегнем усещането за хартиен вкус в кафето.

2. Измерваме средно изпечено кафе, смляно на средна степен.

3. Кафето се изсипва, а повърхността се покрива с вода. Процесът продължава 25 секунди. А необходимата температура на водата е между 90-95 градуса.

4. Доливаме с вода догоре.

5. Слага се капака с филтъра, за да запазим температурата и засичаме 4 минути (това е стандарта, но винаги може да се експериментира с времето на приготвяне според вкусовите предпочитания.

6. Бавно натискаме буталото, което стига до долу, иначе рискуваме преизвличане на екстракция и промяна във вкуса.

Френската преса е изцяло ново преживяване, което се приема с елегантност. И в едно трябва да сме сигурни – търпението и конкретиката в детайла се отплащат. След 4 минути обаче.

А нашата лична рецепта за френска преса е много кратка:

Към чашата ни с кафе в неделя сутрин прибавяме пържени филийки със сладко от ягоди. По желание смесваме с компот от праскови. Получената комбинация съхраняваме в себе си, за да ни топли в понеделник сутрин на път за работа.

E: info@barkacafe.bg

София, бул.Ал.Дондуков 58